7 Μαΐ 2011

Facebook: Οι ρυθμίσεις απορρήτου [updated Μάιος 2011]

Ξεκινώ λέγοντας ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος χρήσης των ρυθμίσεων του Facebook, ο χρήστης είναι αυτός που επιλέγει πως θα διαχειριστεί τις πληροφορίες του. Αφιερώστε λίγη ώρα, διαβάστε τον οδηγό και και ρυθμίστε το προφίλ σας, αξίζει. Εχθρός σας στη μάχη με την ιδιωτικότητα των δεδομένων δεν είναι το facebook (ή το όποιο facebook) αλλά ο ίδιος σας ο εαυτός, τα έχουμε πει εδώ και παλαιότερα.

Update 03/01/2012: Διαβάστε την νέα ανάρτηση για τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook Timeline (νέο προφίλ).


Ένα προφίλ χρήστη μπορεί να χαρακτηρισθεί από "τελείως κλειστό" (διασφαλίζοντας έτσι ότι οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες μόνο σε φίλους) έως "τελείως ανοικτό" και άρα προσβάσιμο σε όλους. Σε ένα "τελείως κλειστό" προφίλ ο χρήστης μοιράζεται με "μη φίλους" του μόνο το όνομα, τη φωτογραφία προφίλ του, τους κοινούς φίλους (αν υπάρχουν), και τις Ερωτήσεις (Questions) που έχει κάνει ή έχει απαντήσει.

ένα facebook προφίλ που δεν μοιράζεται καμία έξτρα πληροφορία, μόνο το όνομα, φωτογραφία προφίλ και facebook ερωτήσεις

Προετοιμασία για τις ρυθμίσεις

Πριν αρχίσετε τις ρυθμίσεις είναι καλό να καταχωρήσετε τους φίλους σας σε λίστες, π.χ. "οικογένεια", "καλοί φίλοι", "άγνωστοι", "συνεργάτες" κτλ. Για να το κάνετε ακολουθήστε τα βήματα:
  1. Επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.facebook.com/friends/edit/
  2. Κλικ στην επιλογή "+ Δημιουργήστε λίστα"
  3. Δώστε ένα όνομα στη λίστα και επιλέξτε φίλους
Κάποιες από τις ρυθμίσεις απορρήτου έχουν τις επιλογές:
  1. Όλοι: Όλοι οι χρήστες του facebook
  2. Φίλοι φίλων: Με αυτή την επιλογή αφήνουμε αρκετά ανοικτό το προφίλ μας αλλά σε κάπως περιορισμένο κύκλο χρηστών
  3. Μόνο φίλοι: Τα άτομα που έχουμε επιλέξει να συνδεθούμε στο κοινωνικό δίκτυο.
  4. Προσαρμοσμένη ή Μορφοποίηση (αναλόγως)
αρκετές από τις ρυθμίσεις απορρήτου έχουν τις επιλογές, όλοι, φίλοι φίλων, μόνο φίλοι και προσαρμοσμένη

Κάνοντας την επιλογή "Προσαρμοσμένη ή Μορφοποίηση" και επιλέγοντας το "Συγκεκριμένα άτομα" (εικόνα κάτω) μπορείτε να επιλέξετε τόσο μεμονωμένους φίλους όσο και λίστες φίλων, μπορείτε δηλαδή να αποκρύψετε ή να εμφανίσετε πληροφορίες σε μερικούς φίλους ή σε κάποιες μόνο λίστες φίλων.

επιλέξτε φίλους ή λίστες φίλων που θα βλέπουν ή δεν θα βλέπουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες

Διαβάστε άλλη μια ενδιαφέρουσα χρήση για τις λίστες στην Συνομιλία (chat).

Ρυθμίσεις

Πρόσβαση στις ρυθμίσεις αποκτάτε από το σύνδεσμο που βρίσκεται στο "Λογαριασμός" (πάνω δεξιά) και επιλογή του "Ρυθμίσεις απορρήτου" ή απευθείας από το http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy.

Σύνδεση μέσω Facebook (οι εύκολες ρυθμίσεις)

Κλικ στο "Προβολή ρυθμίσεων", κάποια που είναι αυτονόητα δεν θα τα σχολιάσω...

Connecting on Facebook

  1. Αναζήτηση στο Facebook: Ποίος μπορεί να σας βρει όταν κάνει αναζήτηση μέσα στο Facebook;
  2. Να σας στέλνει αιτήματα φιλίας:
  3. Να σας στέλνει μηνύματα: Ποίος μπορεί να σας στείλει μήνυμα; (διαβάστε αυτό πριν επιτρέψετε σε όλους να σας στέλνουν!)
  4. Εμφάνιση της λίστας φίλων σας: Ποίος μπορεί να δει τη λίστα των φίλων σας; Όχι τις λίστες που φτιάξαμε πιο πάνω αλλά τη λίστα με όλους σας τους φίλους που βρίσκεται στα αριστερά του προφίλ σας (διαβάστε αυτό πριν επιτρέψετε σε όλους να βλέπουν τους φίλους σας)
  5. Εμφάνιση πληροφοριών για την εκπαίδευση και την εργασία σας:
  6. Εμφάνιση των τόπων διαμονής και καταγωγής σας:
  7. Εμφάνιση των προτιμήσεων, των δραστηριοτήτων και άλλων συνδέσεών σας: Ποίος μπορεί να δει τα ενδιαφέροντα σας; Βιβλία, μουσική, δραστηριότητες, σελίδες που κάνατε like μέσα και έξω από το facebook κτλ. Ακόμα και αν επιλέξετε κανένας, η δραστηριότητα που έχετε κοινή με κάποιο φίλο εμφανίζεται στις σελίδες φιλίας. Τέλος, αυτή η επιλογή επηρεάζει και τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα social plugins του facebook μέσω των πράξεών σας σε εξωτερικούς του facebook ιστότοπους.

Κοινοποίηση στο Facebook

Πάμε πάλι πίσω στη σελίδα http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy, στην ενότητα που βρίσκεται στο κέντρο (εικόνα κάτω). Πριν κάνουμε κλικ στο "Προσαρμογή ρυθμίσεων" ας δούμε το checkbox που πρόσφατα προστέθηκε στις ρυθμίσεις.

Να μπορούν να βλέπουν τις δημοσιεύσεις και τις φωτογραφίες μου οι φίλοι των ατόμων που εμφανίζονται με ετικέτα: Αν κάνετε tag (προσθήκη ετικέτας) φίλο σας θα μπορούν οι φίλοι του που δεν είναι συνδεδεμένοι μαζί σας (δεν είστε φίλοι) να δουν τη φωτογραφία αυτή;

sharing on Facebook

κλικ στο "Προσαρμογή ρυθμίσεων", κάποια που είναι αυτονόητα δεν θα τα σχολιάσω...

Πράγματα που κοινοποιώ

  1. Δικές μου δημοσιεύσεις: Τα πάντα που δημοσιεύονται στο τοίχο σας. Εάν επιλέξετε να αφήσετε εκτός ένα φίλο ή μια λίστα φίλων, ο φίλος ή η λίστα αυτή δεν θα έχει την επιλογή να δει τον τοίχο σας καθόλου. Προσοχή: Κάθε δημοσίευση σας στο facebook μπορεί να έχει και μεμονωμένες ρυθμίσεις όπως φαίνεται στην εικόνα κάτω. Η επιλογή αυτή επιτρέπει σε χρήστες που έχετε αποκλείσει από τον τοίχο σας να δουν την δημοσίευση σε αληθινό χρόνο (τελευταία νέα) και μόνο, δεν τους δίνει πρόσβαση στον τοίχο σας.
  2. ρυθμίσεις απορρήτου για κάθε δημοσίευση στο facebook προφίλ
  3. Οικογένεια:
  4. Σχέσεις:
  5. Ενδιαφέρομαι για:
  6. Βιογραφικό και αγαπημένες φράσεις:
  7. Ιστότοπος:
  8. Θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις:
  9. Ημερομηνία γέννησης: Από εδώ επιλέγετε ποίοι θα μπορούν να βλέπουν την ημερομηνία γέννησής σας. Υπάρχουν έξτρα επιλογές (δείξε μόνο την ημέρα και μήνα, όχι πόσο χρονών είμαι) σε άλλο σημείο του προφίλ σας και θα τις δούμε παρακάτω.
  10. Μέρη όπου δηλώνετε πως βρίσκεστε: Προϋποθέτει τη χρήση της εφαρμογής facebook για συσκευές που υποστηρίζουν GPS (κινητά και tablets). Είναι μια νέα λειτουργία του facebook, Τοποθεσίες (places), που μας επιτρέπει να ανακοινώνουμε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αν δεν θέλετε συγκεκριμένα άτομα ή λίστες να το γνωρίζουν αυτό κάντε τις ανάλογες ρυθμίσεις. Καταλαβαίνετε πως είτε κάνετε ρυθμίσεις είτε όχι το να δηλώνεις που βρίσκεσαι σε αληθινό χρόνο είναι επικίνδυνο και απαιτεί προσοχή.
  11. Να συμπεριλαμβάνομαι στο "Άτομα Εδώ Τώρα", μόλις κοινοποιώ την παρουσία μου: Η προηγούμενη ρύθμιση αφορούσε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο προφίλ σας ενώ αυτή εδώ τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην τοποθεσία που δηλώσατε ότι βρίσκεστε. Όλοι οι άλλοι χρήστες που βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία με εσάς θα μπορούν να δουν την κοινοποίηση παρουσίας που κάνατε και θα γνωρίζουν ότι βρίσκεστε εκεί.
  12. Επεξεργασία Ρυθμίσεων Απορρήτου για υπάρχοντα άλμπουμ και βίντεο.: Επιλέξτε ρυθμίσεις απορρήτου για κάθε άλμπουμ φωτογραφιών και βίντεο που έχετε στο facebook. Η φωτογραφία που έχετε ορίσει ως "φωτογραφία προφίλ" θα είναι ορατή σε όλους ανεξαρτήτως των ρυθμίσεων που θα κάνετε στο άλμπουμ "εικόνες προφίλ".

Πράγματα που κοινοποιούν οι άλλοι

  1. Φωτογραφίες και βίντεο όπου εμφανίζεστε με ετικέτα: Όποια και αν είναι η επιλογή σας, οι φίλοι σας μπορούν να σας κάνουν tag (προσθήκη ετικέτας) σε φωτογραφίες. Απλά αυτό δεν θα είναι ορατό στο προφίλ σας ούτε στους μη κοινούς φίλους σας. Η αφαίρεση της ετικέτας γίνεται μόνο χειροκίνητα στην κάθε φωτογραφία.
  2. Άδεια σχολιασμού των δημοσιεύσεών σας: Μπορείτε να επιτρέψετε στον οποιοδήποτε χρήστη, είτε είστε φίλοι είτε όχι, να σχολιάζει τις δημοσιεύσεις σας. Επιλέγοντας "Όλοι" επιτρέπετε και στις facebook σελίδες να σχολιάσουν τις δημοσιεύσεις σας.
  3. Προτείνετε τις φωτογραφίες μου σε φίλους: Ανά διαστήματα το facebook προβάλλει φωτογραφίες στη δεξιά στήλη ενθαρρύνοντας μας να προσθέσουμε ετικέτες. Έχοντας συλλέξει στοιχεία από το προφίλ μας και τις προηγούμενες ετικέτες μπορεί να αναγνωρίσει αν βρισκόμαστε σε αυτή τη φωτογραφία ή να μας ρωτήσει αν κάποιος από τους εμφανιζόμενους σε αυτή είναι ο "ταδε" φίλος μας συλλέγοντας έτσι περισσότερα στοιχεία. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και να ζητήσετε να διαγραφούν οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν για εσάς από την επιλογή που θα βρείτε στην τελευταία ερώτηση εδώ.
  4. Οι φίλοι μπορούν να δημοσιεύουν στον τοίχο μου: Επιλέξτε αν θα μπορούν οι φίλοι σας να γράφουν στο τοίχο σας. Αν το απενεργοποιήσετε τότε θα γλυτώσετε και από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι σας και δημοσιεύουν αυτόματα στο προφίλ σας (θα γλυτώσετε και από τις δημοσιεύσεις που κάνουν οι ιοί του facebook).
  5. Ποιοι μπορούν να δουν τις δημοσιεύσεις φίλων στον τοίχο μου:
  6. Οι φίλοι μπορούν να κοινοποιούν την παρουσία μου σε τοποθεσίες: Εσείς μπορεί να μην χρησιμοποιείτε την εφαρμογή του facebook για φορητές συσκευές αλλά οι φίλοι σας ίσως. Έτσι, όταν αυτοί κοινοποιούν την παρουσία τους σε κάποιο χώρο μπορούν να δηλώσουν με ποίους βρίσκονται εκεί και η κοινοποίηση γίνεται βάσει των δικών τους ρυθμίσεων ασφαλείας και όχι των δικών σας.

Στοιχεία επικοινωνίας

  1. Διεύθυνση: Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ με τίποτα δεν θα έδινα την διεύθυνση κατοικίας μου δημόσια.
  2. Εμφανιζόμενο όνομα στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων: Το όνομα σας στο skype, msn. yahoo! messenger, google talk κτλ
  3. email: Το email σας είναι ένα από τα δύο στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να έχει πρόσβαση στο προφίλ σας. Υπάρχουν τρόποι να κλέψει κάποιος που σας ξέρει καλά το προφίλ σας γνωρίζοντας μόνο την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Εφαρμογές και ιστότοποι

Πάμε πάλι πίσω στη σελίδα http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy, στην ενότητα που βρίσκεται κάτω και αριστερά.

sharing on Facebook

  1. Εφαρμογές που χρησιμοποιείτε: Διαγράψτε μια μια τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε από το "Αφαίρεση ανεπιθύμητων εφαρμογών" ή όλες μαζί από το "Απενεργοποίηση όλων των πλατφόρμων εφαρμογών". Μπορείτε να δείτε ποίες πληροφορίες σας χρησιμοποίησαν οι εφαρμογές και πότε και να ανακαλέσετε άδειες που δεν είναι υποχρεωτικές.
  2. Διαθέσιμες πληροφορίες μέσω των φίλων σας: Κάποιες από τις εφαρμογές αντλούν πληροφορίες για τους φίλους του χρήστη ώστε να κάνουν τα παιχνίδια πιο ενδιαφέροντα π.χ. ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου επιτρέπει στο χρήστη να διαλέξει φίλους του ως παίκτες της ομάδας.
  3. Δραστηριότητα παιχνιδιών και εφαρμογών: Ποιος μπορεί να δει τη δραστηριότητα σας στα παιχνίδια και εφαρμογές του Facebook (δείτε εδώ τέρμα κάτω στην οθόνη πώς φαίνονται οι φίλοι σας)
  4. Άμεση προσαρμογή: Εξωτερικές του facebook ιστοσελίδες αντλούν στοιχεία από το facebook για να προσφέρουν μια πλούσια εμπειρία στο χρήστη που τις επισκέπτεται, π.χ. όταν μπείτε στο Yelp και κάποιος φίλος σας το χρησιμοποιεί ήδη θα το μάθετε. Τα στοιχεία σας δεν αποθηκεύονται στην εξωτερική ιστοσελίδα, όλα γίνονται μέσω Facebook, δεν φεύγουν από εκεί ποτέ.
  5. Δημόσια αναζήτηση: Επιλέξτε αν το προφίλ σας βγαίνει στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, π.χ. Google και Yahoo!. Προσοχή, δεν θα βρίσκει τη σελίδα του προφίλ σας αλλά το όνομα θα εμφανίζεται στις άλλες σελίδες που έχετε σχολιάσει δημόσια.

Λοιπές ρυθμίσεις

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις βρίσκονται διασκορπισμένες στις διάφορες σελίδες του facebook.

Τοίχος και δραστηριότητα

Μπορείτε πλέον να αποκρύψετε όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύονται μέσω των πράξεών σας στο facebook, είτε αυτό είναι ένα σχόλιο σε τοίχο φίλου, η αποδοχή μιας αίτησης φιλίας, η επιλογή σας να παρευρεθείτε σε μια εκδήλωση κτλ. Το κακό είναι ότι η λύση που μας έδωσε επιτέλους το facebook είναι του ύψους ή του βάθους, ή τα κρύβεις όλα ή τα αφήνεις όλα.

Δίπλα από κάθε δημοσίευση στον τοίχο σας θα δείτε ένα μικρό x, αν κάνετε κλικ πάνω του και επιλέξετε το "hide all ______ activity" (εικόνα κάτω) τότε κανείς από τους φίλους σας δεν θα μαθαίνει, τόσο σε αληθινό χρόνο στην αρχική σελίδα (Τελευταία νέα) όσο και (δεν μπορώ αν πω 100% ότι ισχύει, κάποιες ιστορίες τελικά δημοσιεύονται σε αληθινό χρόνο) όταν επισκέπτεται το προφίλ σας, για αυτές τις πράξεις.

sharing on Facebook

Διαφημίσεις

Οι διαφημίσεις του facebook συχνά χρησιμοποιούν τις πράξεις μας για να δώσουν ένα "κοινωνικό κίνητρο" στους φίλους μας να κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση παρουσιάζοντας τη δική μας δραστηριότητα. Μπορείτε να επιλέξετε να μην χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες αυτές από τις διαφημίσεις από το http://www.facebook.com/editaccount.php?ads

Κλικ στο "Επεξεργασία ρυθμίσεων για διαφημίσεις τρίτων". H επιλογή αυτή αφορά τη χρήση της εικόνας του προφίλ και του ονόματος χρήστη σε διαφημίσεις τρίτων, το αποτυχημένο πρόγραμμα beacon. Επιλέγοντας το "κανείς", τα στοιχεία σας δεν θα χρησιμοποιηθούν αν το Facebook επιλέξει να ενεργοποιήσει την υπηρεσία ξανά (που δεν το νομίζω κρίνοντας από τα λεγόμενα του ιδρυτή του Facebook).

Επιστροφή στην οθόνη http://www.facebook.com/editaccount.php?ads και κλικ στο "Επεξεργασία ρυθμίσεων για κοινωνικές διαφημίσεις". H επιλογή αυτή αφορά τις διαφημίσεις μέσα στο facebook, αυτές που φαίνονται στη δεξιά στήλη.

Φύλο και ημερομηνία γέννησης

Θα βρείτε τις ρυθμίσεις αυτές στη σελίδα επεξεργασίας των πληροφοριών του προφίλ σας, κλικ στο http://www.facebook.com/editprofile.php. Από εκεί επιλέξτε αν θα φαίνεται το φύλο σας δημόσια στο προφίλ σας και τη μορφή που θα έχει η ημερομηνία γέννησής σας. Για την ημερομηνία γέννησης έχετε τρεις επιλογές, να κρυφτεί τελείως (καταργώντας τις όποιες ειδικές ρυθμίσεις κάνατε στις "Ρυθμίσεις απορρήτου"), να φαίνονται μόνο ημέρα και μήνας ή να φαίνονται όλα. Αν επιλέξετε το "Να μην εμφανίζονται τα γενέθλια μου στο προφίλ μου" να έχετε υπ' όψιν ότι κανείς δεν θα μπορεί να δει αυτές τις πληροφορίες, ούτε οι φίλοι σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενημερώνονται για τα γενέθλια σας, μη παρεξηγήσετε αν δε σας πουν χρόνια πολλά.

Ο οδηγός του facebook

Το facebook αναφέρει επιγραμματικά κάποια από τα παραπάνω εδώ. Θα βρείτε και επεξηγηματικά βίντεο στα αγγλικά. Κάθε χρήστης του facebook θα πρέπει να κάνει like στη σελίδα Facebook Security και να διαβάζει συχνά πυκνά τις εκεί δημοσιεύσεις.

Έλεγχος

Κάναμε τις ρυθμίσεις ας βεβαιωθούμε ότι όλα είναι όπως τα θέλουμε.
  1. Κλικ στο http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy
  2. Κλικ στο "Προβολή ρυθμίσεων"
  3. Κλικ στο "Προεπισκόπηση του προφίλ μου"
Στην αρχή βλέπετε ποίες πληροφορίες είναι προσβάσιμες σε όλους δημόσια. Πληκτρολογήστε ονόματα φίλων ένα για κάθε λίστα που έχετε φτιάξει και ορίστε τις ρυθμίσεις ξανά αν κρίνετε σκόπιμο.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου