25 Ιαν 2010

Μετάφραση Facebook


Ήταν Ιανουάριος 2008 όταν το Facebook ζήτησε από τους χρήστες του να βοηθήσουν στη μετάφραση της εφαρμογής στα Ελληνικά, όπως είχε ήδη γίνει επιτυχημένα για άλλες γλώσσες (Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά). Οι χρήστες ζητούσαν καιρό να γίνει κάτι τέτοιο και έτσι αρκετοί ανταποκρίθηκαν.

Μέσα σε λίγους μήνες το Facebook ήταν επίσημα διαθέσιμο στα Ελληνικά χάρις στους χρήστες που έχουν έως σήμερα μεταφράσει κοντά 59000 φράσεις! Από τους 800 και βάλε μεταφραστές στην αρχή της προσπάθειας μόνο 320 είναι ενεργοί σήμερα. Όπως φαίνεται από τα στατιστικά της εφαρμογής σήμερα, υπάρχει δουλειά ακόμα μιας και περίπου 6000 φράσεις περιμένουν μετάφραση ενώ άλλες έχουν υποστεί βανδαλισμό. Κάποιες άλλες σελίδες είναι σε μια ενδιάμεση κατάσταση έχοντας μέρος του περιεχομένου μεταφρασμένο! Συνήθως οι σελίδες αυτές είναι στα θέματα βοήθειας.



Για να συνεισφέρετε στην προσπάθεια ολικής μετάφρασης της εφαρμογής ενεργοποιείστε την από εδώ. Στην εικόνα πάνω βλέπετε το bookmark της εφαρμογής και το ποσοστό επί της ολικής μετάφρασης. Από εκεί μπορείτε να μεταβείτε στην εφαρμογή ή να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις συντομεύσεις. Ενεργοποιώντας την εφαρμογή θα δείτε κάποιες κόκκινες, κίτρινες και πράσινες γραμμές (εικόνα κάτω).



Οι κόκκινες είναι για φράσεις που δεν έχουν μεταφραστεί και είναι γραμμένες στα Αγγλικά, οι κίτρινες είναι για φράσεις που υπάρχουν λίγες μεταφράσεις (μόνο μία;) και οι πράσινες τις μεταφρασμένες φράσεις. Ακόμα και με τις χρωματιστές γραμμές το Facebook λειτουργεί κανονικά, κάνοντας δευτερεύον κλικ εμφανίζονται οι επιλογές όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Για να φύγουν οι χρωματιστές γραμμές, κλικ στο bookmark κάτω αριστερά και έπειτα "Απενεργοποίηση επιτόπου μετάφρασης".



Tο gr@2.0 έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την χρήση της Ελληνικής γλώσσας στο διαδίκτυο. Αν υπάρχουν άλλες προσπάθειες που επιδιώκουν να επεκτείνουν την χρήση των Ελληνικών παρακαλώ αφήστε σχόλιο. Αν συναντήσετε μια φράση στο Facebook που πρέπει να αλλάξει επίσης αφήστε σχόλιο!

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...