12 Δεκ 2009

Είναι το Google Chrome OS ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα;

Η ερώτηση έχει γίνει από πολλούς χρήστες του παγκόσμιου ιστού αμέσως μετά την επίσημη παρουσίαση του λειτουργικού συστήματος από την Google. Πριν ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα, το "νέο" αυτό λειτουργικό σύστημα έχει αποκτήσει πολλούς φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς!

Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως "Cloud OS", εγώ το λέω "Web 2.0 OS". Όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, το Chrome OS θα είναι για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις και όχι δεν πρόκειται να απειλήσει σύντομα τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα.



Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευση (προτελευταία παράγραφος), το σύννεφο (Cloud) και οι χρήστες δεν είναι ακόμα έτοιμοι για τέτοιες εφαρμογές. Ένα τέτοιο λειτουργικό σύστημα, με τα θετικά και τα αρνητικά του όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω, βρίσκει εφαρμογή σε χώρους όπου οι υπολογιστές χρησιμοποιούν μόνο το διαδίκτυο όπως τα "ίντερνετ καφέ", βιβλιοθήκες και σχολεία μεταξύ άλλων.

Έχουμε δει παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν με το Good OS (gOS) και το Eye OS. Δείτε το gOS εν δράση, παρατηρείτε ομοιότητες; Το βίντεο του συνδέσμου δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο! Το διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση είναι η υποστήριξη από τη Google που σχεδόν εγγυάται καλά αποτελέσματα και υποστήρηξη.

Θετικά του Chrome OS

  • Τιμή: Είναι δωρεάν και επειδή οι εφαρμογές τρέχουν στον εξυπηρετητή (server side scripting) δεν χρειάζεται antivirus. Είναι πολύ ελαφρύ λογισμικό και μπορεί να τρέξει σε φθηνότερα μηχανήματα με χαμηλές δυνατότητες. Είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source) και έτσι οι νέες εφαρμογές θα δίνονται δωρεάν.
  • Ταχύτητα: Είναι ίσως το πιο ελαφρύ λογισμικό. Ο υπολογιστής ξεκινά απίστευτα γρήγορα (δείτε το βίντεο!).
  • Αξιοπιστία και ασφάλεια: Ακόμα και αν χαθεί, κλαπεί ή χαλάσει ο υπολογιστής σας, τα δεδομένα σας είναι προσβάσιμα ενώ το ελαφρύ λογισμικό με την χαμηλή κατανάλωση  μεγαλώνει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επειδή είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα αναμένονται πολλές εφαρμογές (είναι φιλικό προς ανταγωνιστικές της Google εφαρμογές όπως το Hotmail και το Yahoo! Mail μεταξύ άλλων) που θα αναβαθμίζονται κεντρικά. Οι διαδικτυακές εφαρμογές βασίζονται σε διαφορετικό μοντέλο ασφάλειας και είναι πιο αξιόπιστες.

Αρνητικά του Chrome OS

  • Τιμή: Δεν μπορείτε να το κατεβάσετε, πρέπει να αγοράσετε νέο netbook που να έχει solid state drive με εγκατεστημένο ήδη το Chrome OS. Μόνο αυτούς τους δίσκους υποστηρίζει (και οφείλει την ταχύτητα του) το Chrome OS.
  • Αξιοπιστία και ασφάλεια: Μιας και είναι λογισμικό σύστημα - περιηγητής, το Chrome OS δεν υποστηρίζει κανένα άλλο περιηγητή. Firefox, Internet Explorer, Opera και Safari δεν μπορούν να τρέξουν! Μπορούν όμως να φτιάξουν δικό τους λειτουργικό βασισμένο σε αυτό της Google αλλά το "Firefox Chrome OS" δεν ακούγετε καλά... Επίσης, δεν μπορείτε να τρέξετε καμία desktop εφαρμογή (που χρειάζεται εγκατάσταση) και οι εξωτερικές συσκευές (εκτυπωτές, σαρωτές κ.α.) ίσως να είναι άχρηστα λόγω απουσίας οδηγών εγκατάστασης (drivers). Η λειτουργία χωρίς σύνδεση στο
    διαδίκτυο θα είναι πολύ περιορισμένη και πολύ πιθανόν να
    χρησιμοποιηθούν τα
    Google Gears ώστε να μην είναι άχρηστο
    το netbook.
(πηγές: ReadWriteWeb, Techcrunch)

Μπορώ να φανταστώ το Chrome OS μόνο σαν συμπληρωματικό λειτουργικό σύστημα όχι σαν βασικό! Θα το χρησιμοποιώ αλλά θα έχω και ένα άλλο μηχάνημα με κάποιο άλλο λειτουργικό εγκατεστημένο. Ποια είναι η γνώμη σας για το Chrome OS;

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...