12 Ιουλ 2011

Facebook lists vs. Google circles

Τα τελευταία 2 χρόνια χρησιμοποιώ δυναμικά τις λίστες του facebook, όταν άκουσα για τους κύκλους του Google+ νόμιζα ότι θα συναντούσα κάτι παρόμοιο. Δεν ήταν έτσι παρόλο που η λογική και η ορολογία τους είναι πολύ κοντά. Βρίσκω θετικά και αρνητικά στοιχεία στα συγκεκριμένα features των δύο κοινωνικών δικτύων και θα καταγράψω την εμπειρία μου.

Είμαστε όλοι φίλοι;

Όταν στέλνεις ένα αίτημα φιλίας στο facebook τότε προσθέτεις τον χρήστη αυτόν αυτόματα σε μια, εικονική να την πω, λίστα φίλων σου γιατί όλοι οι χρήστες που είστε συνδεδεμένοι στο facebook είναι φίλοι σου. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό γιατί κάποιοι είναι φίλοι σου και κάποιοι άλλοι είναι "φίλοι" σου (γνωστοί, άτομα που έχεις να δεις χρόνια, συμμαθητές κτλ) και κάποιοι άλλοι τελείως άγνωστοι, με άλλα λόγια το facebook έχει εξευτελίσει τη σημασία της λέξης "φιλία" και τη χρησιμοποιεί για καθένα που θέλει να συνδεθεί μαζί σου στην εφαρμογή. Κακό αυτό.

Από την άλλη, το Google+ σε βάζει στη λογική ότι δεν είναι όλοι φίλοι σου (friends) αλλά κάποιοι είναι απλοί γνωστοί σου (Acquaintances), κάποιοι είναι μέλη της οικογένειάς σου (family) και για όποιον από τους χρήστες συνδέεστε στην εφαρμογή δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω υπάρχει η επιλογή δημιουργίας νέου κύκλου, δηλ δηλώνεις ποια είναι η σχέση σας για να μπορέσετε να συνδεθείτε, δεν γίνεται αλλιώς.

Λίστες και κύκλοι

Στο facebook μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο δημιουργώντας λίστες φίλων και κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις (δες αυτή την ανάρτηση) αλλά η όλη διαδικασία μοιάζει να είναι ένα πρόσθετο - περιττό βήμα, ξένο σώμα στην όλη διαδικασία όπως είναι η ανάγνωση των δημοσιεύσεων μόνο από μια λίστα που έφτιαξες. Είναι γεγονός ότι αν δεν το έχεις συνεχώς στο μυαλό σου ξεχνάς να ορίσεις ποιες λίστες θα δουν τη δημοσίευσή σου ή να διαβάσεις τις αναρτήσεις μιας λίστας φίλων και μόνο. Αν πάντως αποφασίσετε να δημιουργήσετε λίστες φίλων κάντε το με το Circle Hack, απίστευτα εύκολο με GUI αντιγραφή του Google+!

Ένα καλό του facebook είναι ότι ρυθμίζεις ποιοι θα δουν και ποιοι δεν θα δουν τη δημοσίευσή σου και αυτό σου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις λίστες σου. Δηλ μπορώ να φτιάξω μια λίστα "καλοί φίλοι" και άλλες δύο λίστες "ελληνικά" και "δεν μιλούν ελληνικά" και έτσι να ορίσω πως μια δημοσίευση μου στα ελληνικά θέλω να την δουν οι "καλοί φίλοι" και να μην την δουν οι "δεν μιλούν ελληνικά" αποκλείοντας έτσι τους ξενόγλωσσους καλούς φίλους μου, πολύ βολικό και σέβεσαι τους φίλους σου που δεν καταλαβαίνουν ελληνικά (διατηρείς έτσι το edgerank σου σε υγιή επίπεδα με όλους). Αυτό το στοιχείο mix & match λείπει από το Google+.

Ένα καλό με τους κύκλους του Google+ είναι ότι μπορείς να δεις με ποιους μοιράζεται ο χρήστης τη δημοσίευσή του και να κρίνεις αν θέλεις να συμμετέχεις ή όχι. Και αυτό στο περίπου (βλέπεις 21 Avatar και +n αριθμό χρηστών) αλλά τουλάχιστον βλέπεις ξεκάθαρα αν είναι διαθέσιμη δημόσια ή σε Extended circles η δημοσίευση ενώ στο facebook δεν έχεις ιδέα τι ρυθμίσεις έχει κάνει ο "φίλος" σου.

Αυτά έχω παρατηρήσει και με προβληματίζουν μέχρι στιγμής, ποία είναι η γνώμη σας;

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου