8 Οκτ 2010

Γιατί το Facebook δεν μας αφήνει να γίνουμε φίλοι;

Facebook friend invite

Πριν λίγο καιρό, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος του suit.gr έγραφε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τους περιορισμούς στις αιτήσεις φιλίας που έβαλε πρόσφατα το Facebook. Η λογική αυτής της κίνησης εκ μέρους του Facebook (ενός κοινωνικού δικτύου) μου διαφεύγει, τουλάχιστον καταφέρνει να περιορίσει λίγο τους χρήστες με ψεύτικα προφίλ.

Κάποιοι λοιπόν θεωρούν έξυπνη στρατηγική να φτιάχνουν ένα προφίλ με μια sexy γυναικεία φωτογραφία και να καλούν σωρηδόν άλλους χρήστες να γίνουν φίλοι ώστε μετά να τους προωθούν σελίδες και διαφημίσεις ή ακόμα και να τους χακάρουν. Γνωρίζω άτομα που το έχουν κάνει και μου λένε ότι μετά από μια εβδομάδα όχι μόνο δε καλούν αυτοί αλλά δε προλαβαίνουν να απαντούν στα αιτήματα φιλίας που τους στέλνουν!
Τραγικό :(

Από τη θεωρία στη πράξη λοιπόν, έφτιαξα και εγώ ένα ψεύτικο προφίλ και ξεκίνησα να δω τι παίζει με τους περιορισμούς, όχι δεν έφτιαξα sexy γυναικείο προφίλ αλλά ένα απλό αληθοφανές αρσενικό προφίλ. Με τον ψεύτικο αυτό λογαριασμό ξεκίνησα και άλλο ένα πείραμα αλλά γι' αυτό θα μιλήσω όταν πια ολοκληρωθεί σε άλλη ανάρτηση.

Η αρχή ήταν εύκολη, το Facebook μου επέτρεψε να στείλω μερικές προσκλήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Στις περίπου 20 προσκλήσεις και μετά το pop up που φαίνεται στην εικόνα κάτω εμφανιζόταν όλο και συχνότερα. Συνήθως αν είχα κοινούς φίλους με το χρήστη που καλούσα επέτρεπε την αίτησης φιλίας, συνήθως όχι πάντα!

Γνωρίζετε αυτόν τον χρήστη προσωπικά; Για πρόληψη κακής χρήσης του Facebook, αυτό το αίτημα δεν μπορεί να σταλεί. Για να μάθετε περισσότερα, παρακαλούμε επισκεφθείτε το Κέντρο Βοήθειας. Αν πιστεύετε ότι βλέπετε το μήνυμα αυτό εσφαλμένα, μπορείτε να αναφέρετε το πρόβλημα.

Κάνοντας κλικ στο "αναφέρετε το πρόβλημα" οδηγήθηκα στη παρακάτω οθόνη όπου δήλωσα το πρόβλημα αλλά τίποτα. Άλλωστε στο λένε, λαμβάνουμε τόσα μηνύματα έτσι μη περιμένεις ότι θα σου απαντήσουμε.

Do you personally know the Facebook member to whom you were trying to send a friend request?

Εγώ επιμένω και συνεχίζω να καλώ χρήστες. Ξαφνικά λοιπόν βλέπω ότι ο λογαριασμός έχει αποσυνδεθεί από το Facebook, βάζω email και κωδικό και αντικρίζω τις παρακάτω εικόνες, τη μια μετά την άλλη.

To prevent sending friend requests to strangers, your friend requests have been blocked for 2 daysAfter this 2 day block has been lifted, please only send friend requests to people you already know.

Πώς ακριβώς το block για 2 μέρες θα αποτρέψει τις μελλοντικές αιτήσεις φιλίας προς αγνώστους δε ξέρω. Πώς το Facebook γνωρίζει ποιόν πραγματικά ξέρω και ποιόν όχι μου διαφεύγει.

Το Linkedin (επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο) προτρέπει, αλλά δεν απαγορεύει, τους χρήστες να μη προσθέτουν επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν στο δίκτυο τους. Το Linkedin όμως είναι επαγγελματικό δίκτυο!

Ποια είναι η γνώμη σας, πήρε πολύ στα σοβαρά το ρόλο του το Facebook και καταντάει τελικά αντικοινωνικό ή οι περιορισμοί ήταν μια σωστή κίνηση;

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...