17 Φεβ 2010

Google maps: Φτιάχνοντας δικούς μας χάρτες

Το Google maps είναι η Web 2.0 εκδοχή του Google Earth. Φυσικό λοιπόν είναι οι δυνατότητες που προσφέρει να είναι περιορισμένες σε σχέση με την desktop εφαρμογή.

Μια από τις δυνατότητες που μας δίνει είναι η δημιουργία ενός χάρτη με τα σημεία που εμείς επιθυμούμε. Τέτοιους θα έχετε δει σε πάρα πολλές ιστοσελίδες και εδώ θα εξηγήσουμε σύντομα πώς μπορείτε και εσείς να φτιάξετε ένα (παράδειγμα βλέπετε κάτω, οι γραμμές μάλλον δεν δουλεύουν σωστά όταν κάνετε embed το χάρτη...).


View Test for gr@2.0 in a larger map

Στην κεντρική σελίδα πατάμε το "My maps" και έπειτα "Create new map". Δίνουμε τίτλο, περιγραφή και επιλέγουμε αν θέλουμε ο χάρτης μας να είναι δημόσιος ή κρυφός. Μπορείτε να καλέσετε και άλλους χρήστες να σας βοηθήσουν (collaborate) ή να φορτώσετε ένα αρχείο (import) που έχετε έτοιμο από το Google Earth σε μορφή KML, KMZ, ή GeoRSS.



Στο πάνω αριστερό τμήμα του χάρτη (εικόνα πάνω) θα βρείτε τις διαθέσιμες επιλογές. Για να μετακινήσετε το χάρτη επιλέξτε το "χέρι". Το κουμπί με τη γραμμή (το πιο δεξιά κουμπί από τα τρία) έχει ένα μενού που ανοίγει αν κάνετε κλικ στο δεξί τμήμα του (που έχει το βελάκι προς τα κάτω) και σας επιτρέπει να προσθέσετε μια διαδρομή ή σχήμα στο χάρτη, ελεύθερα ή ακολουθώντας τους δρόμους!



Με το μεσαίο κουμπί, με την πολύ γνωστή πλέον "καρφίτσα" (pin), μπορείτε να προσθέσετε σημεία στο χάρτη. Απλά τοποθετήστε την εκεί που θέλετε να βάλετε το σημείο και διορθώνετε την θέση του οποιαδήποτε στιγμή. Κάθε "καρφίτσα" έχει τον δικό της τίτλο και περιγραφή (εικόνα πάνω). Για την περιγραφή έχετε τις επιλογές απλού κειμένου, πλούσιου κειμένου χρησιμοποιώντας τον κειμενογράφο που σας διαθέτει η Google ή μπορείτε αν είστε γνώστης να χρησιμοποιήσετε HTML.

Για να κάνετε το χάρτη σας ακόμα πιο όμορφο μπορείτε να αλλάξετε το σχήμα της "καρφίτσας". Κάντε κλίκ πάνω στην "καρφίτσα" που είναι μέσα στο μπαλονάκι και πάνω δεξιά και θα δείτε τα εναλλακτικά εικονίδια "default icons". Κάνοντας κλικ στο "Add an icon" θα κληθείτε να προσθέσετε την URL της εικόνας που επιθυμείτε. Θα βρείτε αρκετές εδώ και εδώ (για να πάρετε το URL τους κάντε δευτερεύον κλικ στην επιθυμητή εικόνα και έπειτα "Copy Image URL".



Για να χρησιμοποιήσετε το χάρτη κάντε κλικ στο "Link" πάνω δεξιά (εικόνα πάνω) και έπειτα αντιγραφή και επικόλληση είτε το σύνδεσμο είτε τον κώδικα που θα βάλετε στην ιστοσελίδα σας ενώ υπάρχει επιλογή τροποποίησης της εμφάνισης του από το "Customize and preview embedded map".

Το Google maps είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες εφαρμογές της Google με πάρα πολλά mashups στο ενεργητικό του. Ενδιαφέροντα mashups θα βρείτε στo Google Maps Mania, στο Freestuff.gr  και στο Programmable Web.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...