Στην προηγούμενη ανάρτηση επί του θέματος είχα μαντέψει κάποιους από τους λόγους που οι δημιουργοί αυτών των σελίδων μπαίνουν στο κόπο. Τελευταία παρατηρώ ότι αυτές οι σελίδες δημιουργούνται από χρήστες με εταιρικό προφίλ δηλαδή ανώνυμους χρήστες (αλλά όχι πάντα) και στον “τοίχο” τους θα βρείτε πολλούς συνδέσμους προς σελίδες εντός και εκτός Facebook, με άλλα λόγια διαφημίσεις! Δεν φτάνει που μας λένε ψέμματα, βγάζουν και λεφτά! Υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν απλά και μόνο επειδή δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν.
Κλασσικά πλέον παραδείγματα είναι οι σελίδες του τύπου “Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου και τις φωτογραφίες σου”, “Γύρισε στο παλιό Facebook”, “Δείτε όλα τα κανάλια της Nova” “Gold Facebook account” ενώ άλλες αφορούν γνωστά παιχνίδια όπως το “Farmville” και το “Mafia Wars”! Μια σελίδα στο Facebook (FaceBook® SCAM ALERTS) προσπαθεί να καταγράψει και να δημιουργήσει ένα κατάλογο με όλες τις σελίδες απάτη. Δεν είναι η μόνη...
Κάποιες σελίδες θα σας δώσουν αυτό που υπόσχονται και μια τακτική του στυλ “είναι όλα απάτη” κάνει κακό στο ίδιο το Facebook, το Facebook μας αρέσει και μας εξυπηρετεί άρα το θέλουμε καθαρό από απάτες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο δρώντας συλλογικά και κάνοντας “αναφορά” (report) στις σελίδες απάτη μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς γίνεται αυτό.
Πώς λοιπόν θα αναγνωρίζουμε την απάτη από το αληθινό;
Σελίδες
- Σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης (Google, Yahoo!, Bing) ψάξτε για την δυνατότητα που υπόσχεται να σας προσφέρει η σελίδα στο Facebook και δείτε τουλάχιστον όλη την πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων της αναζήτησης. Πολλοί χρήστες μπαίνουν στο κόπο να γράψουν για αυτές τις απάτες εν τη γενέσει τους. Αν οι υπηρεσίες που υπόσχονται είναι αληθινές το πιο πιθανό είναι να βρείτε τον τρόπο να τις αποκτήσετε χωρίς να καλέσετε κανένα “φίλο” σας, το έχω κάνει!
- Συνήθως ο χώρος για τα σχόλια είναι κλειστός ή περνάει από λογοκρισία (όταν οι δημιουργοί της σελίδας είναι τόσο άσχετοι που δεν ξέρουν ούτε πώς να προστατέψουν την ίδια τους την απάτη) ώστε να μην μαθαίνουν οι νέοι χρήστες από τους ήδη εξαπατημένους. Ψάξτε τα σχόλια των “θαυμαστών” αν υπάρχουν και ίσως πάρετε μια απάντηση.
- Υπόσχονται δυνατότητες που δεν προσφέρονται σαν επιλογή από τους ίδιους τους δημιουργούς. Αν ήθελε το Facebook θα μας επέτρεπε να γνωρίζουμε ποιοι είδαν το προφίλ μας όπως κάνουν άλλα κοινωνικά δίκτυα (social networks).
- Μεγάλη μερίδα αυτών των σελίδων έχει τρομερά ορθογραφικά λάθη ακόμα και στον τίτλο!
Εφαρμογές
Τελευταία λαμβάνω ειδοποιήσεις ότι ένας "φίλος" μου σχολίασε ανάρτηση, φωτογραφία, βίντεο ή κάτι άλλο δικό μου μέσω κάποιας εφαρμογής του Facebook, μπαίνοντας εκεί για να δω το σχόλιο αυτόματα έστειλα και εγώ χωρίς να το θέλω/επιλέξω ειδοποιήσεις σε πολλούς φίλους μου ότι και εγώ σχολίασα κάτι δικό τους ενώ στην πραγματικότητα δεν έκανα τίποτα άλλο από το να επιτρέψω στην εφαρμογή να "τρέξει". Το ίδιο υποθέτω θα κάνουν και αυτοί και πάει λέγοντας! Η ειδοποίηση που έλαβα αφορούσε μια φωτογραφία αλλά αντί να την δω οδηγήθηκα σε μια άλλη εφαρμογή την "Angel or Devil". Άλλη μια είναι το "Lucky Number".Update 17/03/2010: Πρόσφατα, και ίσως για αυτό το λόγο μεταξύ άλλων, το Facebook κατάργησε τις ειδοποιήσεις (notifications) για τις εφαρμογές. Όπως ανέφερα στην αρχή αυτής της ανάρτησης, όταν κλείνουμε μια πόρτα στους απατεώνες αυτοί θα ψάξουν να βρουν μια άλλη! Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια εφαρμογή απάτη που οπτικά είναι αρκετά αληθοφανής αφού παρουσιάζει μια λίστα φίλων που είδαν το προφίλ ενός χρήστη εμπλουτισμένη με σχόλια του ίδιου του χρήστη και δημοσιεύει στο τοίχο του κάθε τρεις και λίγο όλους όσους υποτίθεται ότι είδαν το προφίλ του! Όλα αυτά γίνονται αυτόματα από την εφαρμογή και μόνο αν την καταργήσετε θα σταματήσει.
Προστασία από τις σελίδες και εφαρμογές απάτη
Σελίδες
- Μήνυμα στο τοίχο μας ώστε να ενημερώσουμε τους “φίλους” μας. Αν είστε ήδη θαυμαστής της σελίδας μπορείτε να βάλετε το όνομα της ως εξής: π.χ. “@Δες ποιος βλέπει....” και διαλέξτε το όνομα της σελίδας από το μενού που ανοίγει. Έτσι το μήνυμα μας θα φαίνεται στον τοίχο μας και στον τοίχο της σελίδας.
- Αφαίρεση από τους “θαυμαστές” αν κάναμε το λάθος και τους πιστέψαμε.
- Αναφορά της σελίδας/ομάδας ως “Πλαστή σελίδα” ή “Διαφήμιση/Ενοχλητική αλληλογραφία” (για τις ομάδες) γράφοντας και μια πρόταση στα αγγλικά εξηγώντας τους λόγους αναφοράς.
Εφαρμογές
- Μήνυμα στο τοίχο μας ώστε να ενημερώσουμε τους “φίλους” μας. Αν είστε ήδη θαυμαστής της εφαρμογής (όχι μόνο χρήστης) μπορείτε να βάλετε το όνομα της όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
- Αναφορά της εφαρμογής, συνήθως ο σύνδεσμος βρίσκεται τέρμα κάτω στην οθόνη κάθε εφαρμογής.
- Διαγραφή εφαρμογής: Από το "Λογαριασμό" σας επιλέξτε "Ρυθμίσεις Εφαρμογών" και μετά κλικ στο X.