23 Οκτ 2009

1o Μέρος: Cloud Computing World Forum, Λονδίνο.


H ανάρτηση αυτή είναι το πρώτο μέρος από τις εντυπώσεις μου. Σε αυτή και στην επόμενη θα σχολιάσω τις σημαντικότερες στιγμές και σε μια μελλοντική θα επανέλθω στο θέμα με υλικό από τις παρουσιάσεις αν μου επιτραπεί. Οι ομιλητές, αν και ειδικοί στο αντικείμενο τους, αντιπροσωπεύουν στο συνέδριο τις εταιρίες που εργάζονται και έτσι δεν περίμενα κάποιες ιδιαίτερες αποκαλύψεις. Οι πιο πολλοί ορισμοί-σύνδεσμοι της ορολογίας είναι από την Βικιπαίδεια για να έχει συνοχή η ανάρτηση.



To Cloud Computing World Forum έλαβε χώρα στις 22 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Η Jubilee line ασφυκτικά γεμάτη. Φθάνω τελικά με ένα τέταρτο καθυστέρηση και μπαίνω αμέσως στο χώρο που γίνονται οι ομιλίες.

Έχει ξεκινήσει η ομιλία του πρώτου ομιλητή της ημέρας Mark Rivington (Vice President of Technology, Nimsoft). Αναλύει τον κανόνα του 5-4-3 όσον αφορά το Cloud Computing: 3 ειδών υπηρεσίες (SaaS, PaaS, IaaS), 4 μοντέλα ανάπτυξης (Private Cloud, Public Cloud, Hybrid Cloud, Community Cloud) και 5 χαρακτηριστικά (ελαστικοί πόροι,  πληρώνεις όσο χρησιμοποιείς, ο χρήστης έχει συνεχή πρόσβαση στα δεδομένα, πόρους χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και κεντρική διαχείριση των υπηρεσιών από τον πάροχο) και συνεχίζει προσδιορίζοντας τι πρέπει να προσέχει μια εταιρία ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας που διαλέγει.

Στον ίδιο τόνο συνεχίζει ο Laurent Lachal (Open Source Research Director, Ovum) και αναλύει γιατί το Cloud Computing είναι ιδανικός σύμμαχος για μικρές επιχειρήσεις και start-ups. Μπορούν να έχουν συστήματα και υπηρεσίες ίδιες με αυτές των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους με λιγότερο ρίσκο ενώ η ελαστικότητα που προσφέρουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο "αμυντικα" όσο και "επιθετικά" ανάλογα με τι χρειάζεται ο πελάτης εκείνη την στιγμή.

Επόμενη αξιόλογη ομιλία ήρθε από τον Jason Hart (Senior VP, CRYPTOCard Europe). Αυτοπροσδιορίζεται ως "ethical hacker" και μας δείχνει ζωντανά πόσο εύκολο είναι να υποκλέψει κάποιος ευαίσθητες πληροφορίες από το διαδίκτυο, βρήκε κωδικούς πρόσβασης σε Cloud Computing Services από το Google και έκανε μια man-in-the-middle επίθεση μέσω του ασύρματου δικτύου. Μιλάει για την τρίτη εποχή Hacking και δηλώνει ότι μόνο οι μέθοδοι Two factor authentication και Biometrics είναι ασφαλής.

Επόμενος ομιλητής ο Mike Spink (Research Director, Gartner). Από τους λίγους που δεν πουλάει υπηρεσία Cloud Computing αλλά συμβουλευτικές υπηρεσίες άρα αναμενόμενο να θίξει το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων. 


Εξηγεί την αξία του Cloud Computing και προειδοποιεί τους μελλόντικούς χρήστες υπηρεσίων να διαλέξουν με προσοχή τις υπηρεσίες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια, τα standards και την διαλειτoυργικότητα. Σαν παρουσιαστής ήταν από τους πιο δυνατούς. Σε συζήτηση γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) που είχαμε μου είπε ότι βλέπει το μέλλον στο Cloud-Crowd sourcing αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγο.
 

 Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση γιατί περάσαμε τα όρια! Δείτε το φυλλάδιο εδώ. Στην φώτο δείτε λεπτομέρεια τα καραμελάκια σε σχήμα σύννεφου!

Το δεύτερο μέρος εδώ.

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...