16 Νοε 2010

Like button, og tags και κρυφές σελίδες διαχείρισης στο Facebook

open graph protocol for facebookΣε αυτή την ανάρτηση θα δούμε τη μετατροπή μιας ιστοσελίδας σε open graph object κάνοντας χρήση των og tags προσθέτοντάς τη έτσι στο semantic web. To Facebook συνεργάζεται άψογα με τους ιστότοπους που περιέχουν τα og tags επιτρέποντας στους διαχειριστές τους να επικοινωνούν με τους χρήστες που έκαναν κλικ στο Facebook like button μέσω των κρυφών σελίδων Facebook (admin page). Επίσης, με τη χρήση των og tags ελέγχετε απόλυτα το τρόπο εμφάνισης της σελίδας στο Facebook.



Κάποια από τα απαραίτητα og tags είναι τα εξής:
<meta content='τίλος σελίδας' property='og:title'/>
<meta content='όνομα του ιστότοπου' property='og:site_name'/>
<meta content='τύπος του αντικειμένου' property='og:type'/>

Για τα ιστολόγια το σωστό είναι να βάλετε στο index “blog” και στη κάθε ανάρτηση “article” έτσι όμως δε θα μπορείτε να ενημερώνετε τους χρήστες που έκαναν like μια ανάρτηση για μελλοντικές παρόμοιες αναρτήσεις που ίσως τους ενδιαφέρουν μιας και το τύπου article δεν έχει σελίδα διαχειριστή στο Facebook. Μετά τα πρώτα 10 like το og:type δεν αλλάζει.

<meta content='διεύθυνση της ανάρτησης' property='og:url'/>
<meta content='εικόνα που επιθυμείτε' property='og:image'/>
<meta content='ids των διαχειριστών' property='fb:admins'/>

Όλοι όσοι είναι admins στο open graph object που μόλις φτιάξατε πρέπει να πατήσουν like και μόνο τότε θα δουν το admin page link δίπλα στο like button. Αν προσθέσετε τα og σε παλαιότερες αναρτήσεις θα μπορείτε να επικοινωνείτε από τη κρυφή σελίδα στο Facebook μόνο με τους χρήστες που έκαναν “μου αρέσει” μετά που προσθέσατε τα tags αλλά όχι με αυτούς που έχουν κάνει από πριν.

<meta content='id Facebook σελίδας' property='fb:page_id'/>

Οι διαχειριστές μπορούν να δουν και στατιστικά για τη σελίδα μέσα στο facebook, από τη σελίδα των στατιστικών προσθέστε το domain σας από το πράσινο κουμπί “Στατιστικά για τον διαδικτυακό τομέα σας”. Αν θέλετε να επιτρέψετε σε όλους τους διαχειριστές μιας Facebook σελίδας να έχουν πρόσβαση στα στατιστικά μπορείτε να κάνετε χρήση του fb:page_id και να καταχωρήσετε ως σελίδα και όχι ως χρήστης το domain.

<meta content='περιγραφή' property='og:description'/>



Εισάγοντας τα og tags κάνετε τη σελίδα σας ισάξια μιας σελίδας μέσα στο Facebook, προσθέστε όποια πιστεύετε ότι χρειάζεστε από τη λίστα. Αν και δεν είναι αναγκαίο (τουλάχιστον για την frame εκδοχή του like button) προσθέστε στο html tag το statement xmlns:og="http://ogp.me/ns#" για να εισάγετε το RDFa λεξικό και το xmlns:og="http://opengraphprotocol.org/schema" για τη σύνδεση του open graph protocol με άλλα RDF schemas. Semantic web FTW!

Αφού τελειώσετε κάντε ένα έλεγχο στο URL linter και βεβαιωθείτε ότι όλα είναι όπως πρέπει. Από τη σελίδα αυτή μπορείτε να πάρετε το κώδικα για το like button, αλλιώς από τη σελίδα των social plugins που έχει και επιλογές μορφοποίησης.

Μη ξεχάσετε να κάνετε like την ανάρτηση! :)

Αν σας άρεσε η ανάρτηση μοιραστείτε την με τους φίλους σας! Θα βρείτε όλα τα δίκτυα που συμμετέχω στο προφίλ μου στο Google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...